2013-08-17

Štrudlica sa jabukama i Mini tart Tatin

Vjerujem da ste svi već čuli za La cuisine creative, blog na kojem se spajaju neodoljivi mirisi, krasno pisani recepti i još posebniji okusi. A iza svega navedenog stoji Lana koja je, pogađate, jedna uistinu divna osoba koju njezini jedinstveni recepti u potpunosti opisuju. Znate onaj osjećaj kad nekoga ne poznajete "u četiri oka" ali imate neki osjećaj da ga iz nekog razloga poznajete cijeli život - isti osjećaj dijelim i sama. Iako Lanu zapravo ne poznajem dugo, kroz čavrljanje sam ju i više nego dobro upoznala. Iako se kaže da su oči ogledalo duše, ja bih mogla reći da su njezini recepti odraz njezine. Uostalom, prosudite sami kad pročitate što je Lana napisala i kad vidite koliko je truda uložila u ovo naše kulinarsko druženje - definitivno mi je u goste došla sa stilom i donijela je ne jedan, već dva odlična recepta! Sad je vrijeme da riječ prepustim Lani, pogledajte što ona ima za reći o našoj suradnji i receptićima koje je s ljubavlju pripremila.

"Pre nekog vremena sam dobila poziv od naše drage blogerice Emine da gostujem na njenom blogu Art on my way. Poziv me je iskreno obradovao, mada sam se malo i štrecnula jer nije isto pisati neobavezno na svom blogu i kuckati recepte kada idete u goste.:) Prisutna je i mrvica treme hoće li sve uspeti kako treba, da li će se svima dopasti ono što budem napravila, ali na kraju je prevagu ipak odnela radost zbog jednog novog iskustva i prilike da spremam u novoj kuhinjici.:)

Kad sam se prvi put čula sa autoricom bloga radi dogovora oko detalja, odmah mi je pao kamen sa srca kad sam čula da imam potpuno odrešene ruke da napravim šta god poželim. Zamislila sam da to bude nešto slatko (to mi je prvo palo na pamet:), tako da nije bilo teško odlučiti se za jedan brzi letnji receptić ... zapravo, na kraju su nekako ispala dva recepta, ali nadam se da to neće smetati.:)

Da li volite kolače sa jabukama kad onako divno zamirišu iz pećnice, pa im ne možete odoleti da ne probate i onda izgorite jezik dok grickate komadić još vrućeg fila sa cimetom.:) 

Za danas sam odabrala dva lagana recepta sa jabukama koje možete zaista brzo napraviti ako koristite gotovo lisnato testo... pa, da brzo zasučemo rukave i zaputimo se u kuhinju.:)"


Štrudlica sa jabukama

 
Sastojci: 250 g lisnatog testa, oko 300 g jabuka, 50 g brusnica, 50 g maslaca, malo ruma, par kašika šećera, 1 kašičica cimeta, sok od ½ limuna, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Jabuke oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Suve brusnice prelijte sa par kašika ruma i ostavite ih da malo odstoje. Kockice jabuka proprskajte sokom od limuna, pospite šećerom i kratko prodinstajte na maslacu da fino omekšaju. Sklonite ih zatim na stranu i ostavite da se prohlade. Ne zaboravite da dodate i malo cimeta.:)

Lisnato testo rastanjite u pravougaonu koru i duž jedne ivice rasporedite nadev od jabuka (možete napraviti i dve manje strudlice ako vam je lakše). Zamotajte štrudlu i pritisnite oba kraja testa da fil ne bi iscurio prilikom pečenja. Možete napraviti i ukrasne trakice od preostalog dela lisnatog testa i zalepiti ih preko štrudle uz malo hladne vode. Zatim, celu štrudlicu premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 C oko 20-30 minuta dok fino ne porumeni.

Sačekajte da se štrudla malo prohladi, pospite šećerom u prahu i isecite na lepe šnitice. Možete poslužiti uz karamel sos.


Mini tarte Tatin


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 2-3 kašike šećera, 1 kašičica cimeta, 3-4 lepe jabuke, 50 g maslaca, 50 g šećera

Za sirup: 2 dl vode, 2 kašike šećera, sok od ½ limuna

Priprema:

Jabuke oljuštite i isecite na kriške debljine 0,5 cm. Prelijte ih sokom od limuna i kratko kuvajte u sirupu od šećera i vode, tek toliko da malo omekšaju. Zatim ih zvadite na tanjir i ostavite da se ohlade.

Na tihoj vatri karamelizirajte 50 g šećera, pa dodajte maslac i mešajte dok se sve zajedno ne rastopi. U kalup za mafine sipajte po kašiku karamela, a preko njega rasporedite 2-3 kriškice jabuka.

Lisnato testo tanko razvijte u pravougaonu koru.Pospite šećerom i cimetom i zarolajte u rolatić. Isecite na parčiće širine 2-3 cm i okrenite presečenom stranom na gore. Svaki komadić rastanjite malo u krug tako da se napravi okrugli „poklopčić“ kojim ćemo ušuškati jabuke.


Preko jabuka stavite „poklopčiće“ od lisnatog testa i dobro pritisnite ivice svuda oko jabuka. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 C oko 15 minuta. Izvadite pleh i sačekajte 2-3 minuta, pa pažljivo preokrenite na ravan tanjir. Ako se neka korpica zalepila, samo je malo odvojite nožem od ivica i namestite ponovo voćkice ako je neka ostala u kalupu.

Sačekajte da se korpice malo prohlade, dekorišite ih listićima sveže mente i poslužite kao slatke zalogajčiće uz popodnevnu šoljicu čaja ili kafe.:)


Mali saveti za fotkanje

Kada ste napravili sve kolačiće, spremite lepe tanjire i postavite set za fotkanje. Gledajte da to bude tamo gde ima najviše prirodnog svetla, kod mene je to na kuhinjskom stolu. Odaberite neki lep stolnjak kao podlogu, salvete u boji i, spremite još neke sitnice koje mislite da će vam trebati ( kašičice, šoljice, malu posudicu za sos, neki cvetić itd.), možda nećete baš sve koristiti ali neka bude tu.:)

Stavite kolačiće u tanjir kao da ćete upravo kasnije poslužiti goste (najčešće i bude tako:), dodajte još neki detalj – možda salvetu koja viri ispod tanjira ili bokalčić za sos koji se nazire u pozadini, a onda pogledajte kroz objektiv da li vam se dopada kadar. Napravite par fotkica iz različitih uglova da biste kasnije mogli izabrati one koja vam se najviše sviđaju. 

Nemojte žuriti kada fotkate, odvojite dovoljno vremena i budite opušteni, igrajte se i eksperimentišite.... a najlepša nagrada je kada kasnije , zajedno sa svojim ukućanima i prijateljima, uživate u onome što ste spremili.:) 

Znam da je nakon ovih recepata suvišno bilo što govoriti, no ja se između ostaloga moram još jednom zahvaliti predragoj Lani na ovoj krasnoj suradnji koja je od prvog trenutka tekla kao po špagi i na ne jednom nego čak na dva divna recepta koja je odlučila donijeti u goste. I naravno, hvala na savjetima za fotkanje, meni su definitivno pomogli a vjerujem da će i svima ostalima biti korisni. Definitivno se slažem s Lanom da u fotkanju treba uživati i da se nigdje ne bi smjelo žuriti. Deserti koje je donijela u goste mene su doslovno oduševili i već jedva čekam da sredim kuhinjicu pa da i sama isprobam štrudlicu i tart s jabukama koje jako volim u kolačima - a o lisnatom tijestu i cimetu ne moram ni govoriti (miris cimeta osjećam i preko njezinih divnih fotografija). Lana kao da je znala što mora donijeti u goste a da ja ostanem bez teksta. Što se tiče štrudlice - savršena je, djeluje mi nadasve sočno, mekano i ukusno, baš kao nešto što bih i sama voljela probati i sigurna sam da se topi u ustima. A još mi se više sviđa ideja za dekoraciju štrudle s ukrasnim trakicama od preostalog dijela lisnatog tijesta :). Mini tart pak je opet priča za sebe - zapravo, riječ je o fantaziji okusa. Ne znam koji bih od ova dva deserta prije isprobala! Ja naprosto mislim da nije bilo razloga da Lana brine o tome da li će joj sve uspjeti kako treba i da li će se svima dopasti deserti koje je napravila, zar ne? Naprotiv, mislim da je nadmašila samu sebe! Što vi mislite o receptima koje je donijela u goste?

0 komentari:

Objavi komentar